Valanalys

 

Alliansen vann valet med moderaterna som ledande parti men de fick inte tillräckligt med mandat för att få egen majoritet. Sverige demokraterna kom in i riksdagen med 5,7% och får därmed en vågmästarrol i riksdagen, det innebär att dem får den avgörande rösten i beslut som dem andra partierna inte kan komma överens med. På den rödgröna sidan fick Vänstern 5,6% av rösterna det är en minskning med 0,3% sen förra valet. socialdemokraterna fick 30,9% av rösterna och har därmed gjort ett katastrof val där dem gick ned med 4,4%. Miljöpartiet fick 7,2% av rösterna 2% bättre än förra valet. tillsammans fick de rödgröna 43,7. På alliansens sida fick moderaterna 30% med en ökning på 3,9%, Fp fick 7,1% och minskade med 0,4%, centern fick 6,6% och minskade med 0,4%, Kd fick 5,6% och minskade med 1%. När man ska räkna ut hur många mandat ett parti får tar man dess röster och delar det med 1,4, det parti som får det högsta talet får det första mandatet, sen fortsätter man att dela rösterna med 3 sen 5, 7, 9 o.s.v. tills alla mandat är utdelade. Metoden kallas för jämkade uddatalsmetoden.

Jag tror att SD kom in i riksdagen för att många tycker att invandrings politiken och brott och straff frågorna inte har diskuterats och prioriterats tillräckligt mycket av de andra partierna. SDs anhängare tycker väl att detta är oerhört viktiga frågor och att man måste skärpa till dem helt enkelt, tydligen för att förbättra landets sociala, ekonomiska och kulturella problem, Jag tycker att det är synd att ett parti med rasistiska åsikter fick komma in i riksdagen, många tidningar inte bara i Sverige men också utlands runt om i världen har väckt reaktioner på att ett främlings fientligt parti har tagit plats i riksdagen, detta skapar ett dåligt rykte för Sveriges politik som inte har haft något sådant parti sen 40-talet.

I skolvalet blev socialdemokraterna störst med 22,4% sedan moderaterna med 21,97%, därefter miljöpartiet med 13,35%, sen kom SD med 12,78%, sen kom FP med 7,92 sen Vänstern med 6,61% därefter kom Centern med 6,03%, därefter Piratpartiet med 4,55% och sist kom KD med 2,88%. Resultatet tycker inte jag var så överraskande med SD som fjärde största parti och PP som sjätte största parti, Eftersom det är unga som röstar så har dem förmodligen inte samma inställning till politiken som en vuxen, och har kanske inte fått uppleva konsekvenserna på samma sätt så det är inte konstigt att det finns skillnader men också likheter mellan skolvalet och slutresultaten, även här är moderaterna och socialdemokraterna väldigt jämna och med en socialdemokratisk ledning.

 

 

 

 

 

 

 

Aftonbladet.se

wikipedia.org

sverigedemokraternaspartiprogram.wordpress.com

Ungdomsstyrelsen.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0