Riksdag och regering

 

 

I riksdagen beslutar man om lagar det är en av riksdagens viktigaste uppgifter det är bara dem som får ändra/upphäva eller skapa lagar. En annan viktig uppgift riksdagen har är att bestämma över statens budget och dess inkomster och utgifter.

ännu en viktig uppgift är att kontrollera hur regeringen och myndigheterna sköter, de ser till att dem följer lagarna och jobbar effektivt  så att medborgarna känner förtroende till den offentliga makten. För att besluten som riksdagen gör ska vara noggrant förberedda har dem 15 utskott och en EU-nämnd. Utskotten har till uppgift att presentera förslag till riksdagen som dem kan ta ställning till och att granska EU-förslag och göra utlåtanden om EU-dokument. EU-nämnden beslutar om vilken linje Sverige ska drivas i EU inför beslut i EU:s ministerråd.

I riksdagskammaren är det talmannen som är ordförande och ledaren i riksdagens arbete. Där finns också alla ledamöterna som representerar partierna, tillsammans är dem 347 ledamöter i riksdagen men egentligen ska det vara 349 ledamöter, det är för att två stycken har lämnat sin partier vid valet 2006. Regeringen i Sverige styr riket genom att lämna förslag till riksdagen och att ser till att riksdagens beslut genomförs. regeringen representerar också Sverige i EU:s toppmöten.

 

Källa: riksdagen.se



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0